چاقی یکی از دلایل شیوع بیماری سیروز کبدی است و در‌حال‌حاضر، راهنمای مطلوب ورزشی برای جلوگیری از عوارض ناشی از بیماری‌های کبد وجود ندارد. با این‌ حال، پژوهشگران امیدوارند یافته‌های جدید به بیماران مبتلا به سیروز کبدی و عوارض ناشی از آن کمک کند. در‌ این‌ زمینه، دکتر سیمون مدرس‌ دانشکده پزشکی هاروارد می‌گوید: “تحقیقات ما نشان می‌دهد پیاده‌روی و تمرینات ورزشی‌ موجب کاهش چشمگیر مرگ‌ و میر بیماران کبدی می‌شود.”

سیروز کبدی چیست؟

سیروز، مرحله نهایی بیماری کبد است که در آن بافت سالم کبد با بافت اسکاری جایگزین می‌شود. این امر می‌تواند منجر به نارسایی کبد، خونریزی داخلی، تجمع مایع در شکم و سایر عوارض جدی شود.

تاثیر ورزش بر سیروز کبدی

مزیت‌های ورزش بحث جدیدی نیست، اما تأثیر آن بر مرگ‌ و‌ میر ناشی از سرطان و سیروز کبد، هنوز بررسی نشده است. دکتر سیمون و گروهش حدود 70 هزار زن از پرستاران و 50 هزار مرد از کارکنان بهداشت را بدون اینکه‌ بیماری سیروز شناخته‌شده داشته باشند، مطالعه کردند. از فعالیت بدنی شرکت‌کنندگان اطلاعات دقیقی تهیه شد، از جمله نوع و شدت آن. این اطلاعات به پژوهشگران اجازه می‌داد ارتباط بین فعالیت بدنی و مرگ ناشی از سیروز را بررسی کنند.

پژوهشگران دریافتند افراد در بیشترین میانگین پیاده‌روی در هفته 70 درصد کمتر از دیگران دچار مرگ‌ و‌ میر شده‌اند. همچنین، آنان کاهش اضطراب با پیاده‌روی و تقویت عضلانی را مشاهده کردند. پژوهش‌های پیشین به مطالعاتی محدود است که فعالیت بدنی را فقط در یک نقطه از زمان یا مطالعات بسیار کوتاه‌مدت را ارزیابی‌ کرده‌اند. پژوهش‌های دکتر سیمون اولین مطالعه آینده‌نگر در ایالات متحده است که اندازه‌گیری‌های دقیق و به‌روز‌شده‌ از فعالیت فیزیکی در دوره‌ای طولانی را شامل می‌شود. این موقعیت به پژوهشگران اجازه داد به‌طور دقیق‌تری رابطه‌ی بین فعالیت بدنی و نتایج مربوط‌ به بیماری کبد را ارزیابی کنند.

در ایالات متحده، مرگ‌ و‌ میر ناشی از سیروز به‌طور چشمگیری افزایش یافته و تا سال ۲۰۳۰ انتظار می‌رود سه‌برابر شود. در مواجهه با این روند هشداردهنده، اطلاعات درباره‌ی عوامل خطر تغییرپذیر است و می‌تواند از بیمارهای کبدی جلوگیری کند. دکتر سایمون می‌گوید:

یافته‌های ما پژوهش‌های بیشتری به‌منظور تعریف نوع مطلوب و شدت فعالیت بدنی برای جلوگیری از پیامدهای نامطلوب در بیماران مبتلا به سیروز ایجاد می‌کند.

مزایای دیگر ورزش برای مبتلایان به سیروز کبدی

برخی از مزایای ورزش برای افراد مبتلا به سیروز کبدی عبارتند از:

  • کاهش خستگی: خستگی یکی از شایع‌ترین علائم سیروز است. ورزش می‌تواند به افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی کمک کند.
  • تقویت عضلات: سیروز می‌تواند منجر به از دست دادن عضلات شود. ورزش می‌تواند به حفظ و تقویت عضلات کمک کند.
  • بهبود عملکرد کبد: برخی از مطالعات نشان داده‌اند که ورزش می‌تواند به بهبود عملکرد کبد در افراد مبتلا به سیروز کمک کند.
  • کاهش خطر ابتلا به عوارض: ورزش می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به برخی از عوارض سیروز، مانند خونریزی داخلی و تجمع مایع در شکم کمک کند.
  • بهبود کیفیت زندگی: به‌طور کلی، ورزش می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سیروز کبدی کمک کند.

چه نوع ورزشی برای افراد مبتلا به سیروز کبدی مناسب است؟

بهترین نوع ورزش برای افراد مبتلا به سیروز کبدی، ورزشی است که از آن لذت می‌برند و می‌توانند به طور منظم انجام دهند. برخی از گزینه‌های خوب عبارتند از:

  • پیاده‌روی: پیاده‌روی یک ورزش کم‌تاثیر و آسان است که برای افراد مبتلا به همه سطوح تناسب اندام مناسب است.
  • شنا: شنا یک ورزش کل بدن است که به مفاصل فشار وارد نمی‌کند.
  • دوچرخه‌سواری: دوچرخه‌سواری یک ورزش هوازی است که می‌تواند به تقویت عضلات قلب و ریه‌ها کمک کند.
  • یوگا: یوگا می‌تواند به افزایش انعطاف‌پذیری، قدرت و تعادل کمک کند.

نکاتی برای شروع ورزش

  • اگر مبتلا به سیروز کبدی هستید، قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید با پزشک خود صحبت کنید.
  • با فعالیت‌های سبک شروع کنید و به تدریج شدت و مدت زمان تمرینات خود را افزایش دهید.
  • به بدنتان گوش دهید و اگر احساس درد یا ناراحتی کردید استراحت کنید.
  • به طور منظم ورزش کنید. هدف این است که حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط ​​در بیشتر روزهای هفته داشته باشید.
  • هیدراته بمانید. هنگام ورزش، مایعات زیادی بنوشید.

سخن آخر

در کنار ورزش رژیم غذایی برای افراد مبتلا به سیروز کبدی نیز باید به گونه‌ای باشد که نیازهای بدن را به‌طور کامل تامین کند و در عین حال از ایجاد استرس و بار اضافی بر روی کبد پیشگیری کند. همچنین باید با تدابیر تغذیه‌ای خاص در رژیم، عوارض ایجادشده ناشی از سیروز مثل اِدِم (تورم اندام ها)، آسیت (تورم شکم)، کم خونی، کاهش اشتها و… را هم به مرور زمان بهبود بخشد. از جمله گنجاندن غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات، پروتئین‌های کم‌چرب مثل مرغ و ماهی، چربی‌های سالم مثل روغن زیتون و آجیل و نوشیدن آب کافی در رژیم غذایی روزانه این افراد.

شما می‌توانید جهت تهیه محصولات طبیعی از طریق این لینک اقدام نمائید.