بهطور سنتی زیتون در سواحل مدیترانه کشت میشده است. روغن آن از فشردهشدن دانههای زیتون بهدست میآید و فواید آن بسیار زیاد و فراتر از حد تصور است. این روغن در تولید دارو، لوازم آرایشی، پخت و پز و … استفاده میشود. امروزه زیتون در سراسر جهان و همچنین در ایران تولید و فرآوری میشود.
انواع روغن زیتون
فرابکر (Extra Virgin)
تمام فواید سلامتی روغن زیتون را در نوع فرابکر آن میتوان یافت. نوع فرابکر بهترین نوع آن محسوب میشود. این روغن از اولین فرایند پرس میوه زیتون و در طی 24 ساعت بعد از برداشت تولید میشود.
در تولید نوع فرابکر این روغن از گرما و یا فرایندهای شیمیایی استفاده نمیشود. به همین دلیل بسیاری از ترکیبات آن دستنخورده باقی میماند. خاصیت ضدالتهابی آن از پلی فنول موجود در آن سرچشمه میگیرد.
این نوع روغن طعم قوی فلفلی تلخ و تند دارد. دلیل تلخی آن حضور اولئوروپین و مزه تند آن وجود اولئوکانتال است.
بهطور کلی توصیه میشود از این روغن برای غذاهای کم سرخ استفاده کنید.
بکر (Virgin)
روغن زیتون بکر نیز مانند نوع فرابکر آن، تصفیه نمیشود و فرآیند تولیدش یکی است. اما عطر و طعم و کیفیت آن ضعیفتر است. مهمترین تفاوتش با نوع فرابکر، سطح اسیدیته آنها است. سطح اسیدیته اولئیک نوع بکر حداکثر 2 درصد است که باعث افزایش کالری و نقطه دود این روغن میشود.
در پخت و پز و همچنین غذاهای سرد میتوان از آن استفاده کرد. از آن جایی که نقطه دود بالاتری نسبت به نوع فرابکر دارد برای سرخ کردن با حرارت متوسط مناسب است.
تصفیهشده (Refined)
از تصفیه روغن زیتون بکر به دست میآید. در ایران معروف به روغن «بیبو» است. طعم و بوی این نوع روغن تحت فرآیندهای شیمیایی، کاملاً خنثی شده و مناسب کسانی است که طعم روغن زیتون بکر را دوست ندارند. اما این روغن به دلیل استفاده از فرآیند تصفیه بعضی از ترکیبات موثر زیتون را از دست داده. به همین دلیل کیفیت آن به مراتب پایینتر از روغنهای بکر است.
خالص (Pure/Classic)
هنگام خرید روغن زیتون با اصطلاحاتی همچون “خالص” یا “کلاسیک” که روی برخی برچسبها درج شده، فریب نخورید. این نوع روغن در واقع ترکیبی از نوع تصفیهشده و بکر است. کلمه “خالص” به این مفهوم اشاره دارد که روغن مدنظر با انواع دیگر روغنها ترکیب نشده است.
سطح اسیدیته روغن زیتون خالص 1 درصد است. عطر، طعم و خاصیت آنتیاکسیدانی آن به مقدار روغن بکر موجود در آن بستگی دارد. در برخی موارد ممکن است مقداری ویتامین E نیز به این روغن اضافه کنند.
از این نوع روغن برای سرخ کردن زیاد استفاده میشود و به صورت موضعی برای مرطوب کردن پوست و درمان شوره سر به کار میرود.
فواید پزشکی روغن زیتون
در انتها بد نیست که به بررسی برخی از فواید روغن زیتون در حوزه پزشکی بپردازیم. همه آنها با تحقیقات علمی و بر اساس نتایج مستقیم به دست آمدهاند. یکی از اصلیترین مزایای این روغن، کاهش خطر بیماریهای قلبی است. همانطور که در بندهای قبلی اشاره شد، مواد چربی استفادهشده در این روغن، با درصد بالایی شامل اسیدهای چرب و اسید اولئیک میشوند. احتمال رسوبکردن آن بر روی رگها به حداقل رسیده و بیماری قلبی را از بین میبرد.
اما یکی دیگر از فواید این روغن که در بندهای قبل به آن اشاره نکردیم، تأثیر مستقیم آن بر درمان بیماری آلزایمر است. در ترکیب نوع تصفیهشده این روغن، یک ماده بهعنوان اولئوکانتال یافت میشود که یک نوع فنولیک طبیعی است. این ماده در تحقیقات آزمایشگاهی مشخص شده که در درمان آلزایمر نقش مستقیمی دارد و میتواند به بهبود آن کمک کند. محققان اسپانیایی یک تحقیق مشخص بر مبنای رژیم غذایی مدیترانهای طراحی کردهاند که نتیجه آن برای افراد آلزایمری مثبت گزارش شده است.
اگرچه، تحقیقات اخیر ادعا میکنند روغن زیتون از اغلب روغنهای گیاهی برای پخت و پز بهتر است. زیرا بهخوبی میتواند حرارت را تحمل کرده و به دلیل دارابودن چربیهای تک غیراشباع و آنتیاکسیدانها احتمال اکسیدشدن آن کمتر است.
جهت تهیه محصولات طبیعی میتوانید از طریق این لینک اقدام نمایید.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.