تراریخته یعنی چه؟
پیشرفتهای علم ژنتیک سبب شده است تا دانشمندان بتوانند در ساختار ژنتیکی (Genotyping) گیاهان تغییر ایجاد کنند، تا در مقابل آفات و بیماریها مقاومتر باشند. با این کار بهره وری در تولید بالاتر می رود. پس تراریختهها یا تراژنیها محصولاتی هستند که با تغییرات ژنتیکی مراحل طبیعی رشد و تولید خود را طی نکردهاند. به این محصولات اختصاراً GMO نیز می گویند.
در ایران اولین محصول تراریخته کشت شده یک نوع برنج بوده است که در مقابل حشرات ساقه خوار مقاوم بود. از دیگر محصولات تراریخته در ایران میتوان به پنبه و سویا و مواد اولیه روغنهای خوراکی مثل ذرت و کانولا اشاره کرد.
معایب تراریخته:
- طعم غیر متداول
- استفاده بعنوان سلاح بیولوژیکی
- ایجاد آلرژی مانند خارش
- بذر تراریخته عقیم است و از بذر آن تنها یکبار میتوان محصول محصول برداشت کرد
- وابستگی به یک شرکت خاص جهت تأمین سم و کود بذر مورد نظر
- مقاومت بدن نسبت به آنتی بیوتیکها
مزایای تراریخته:
- مقاوم بودن در برابر حشرات و بیماری
- کاهش اثر آنتی بیوتیکها
- کاهش قیمت تمام شده
محصول ارگانیک چیست؟
محصول ارگانیک محصولی است که در فرآیند تولید آن از ماده شیمیایی استفاده نشده و ژن آن تغییر نمییابد و تمام مراحل کشت و تولید تا مصرف، با روشهای طبیعی انجام می شود.
مهم ترین ویژگی تولید محصولات ارگانیک:
- خاک زمین فاقد فلزات سنگین مانند سرب و …. است
- آبیاری با آب سالم
- استفاده نکردن از علف کشها، حشره کشها و آفت کشهای شیمیایی
- استفاده صحیح از کود حیوانی
- عدم استفاده از نگهدارندهها
- جداسازی محل نگهداری و انبار محصولات ارگانیک
- امکان چند بار برداشت محصول با یکبار کشت، برخلاف تراریختهها
در مورد پروتئین و لبنیات و کلاً محصولات دامی ارگانیک باید گفت که دام ها، بدون هورمون و آنتی بیوتیک رشد کردهاند و با شرایط طبیعی پرورش یافتهاند. محصول ارگانیک طعم و مزه طبیعی و بهتری دارد، محیط زیست را آلوده نمی کند و با کم کردن بیماریها به اقتصاد هم کمک میکند، اما در عوض قیمت تمام شده بالاتری دارد و به دلیل شرایط خاص تولید این محصولات، عرضه و تولید آن محدودتر است. فرانسه و آلمان جزء اولین کشورهایی بودند که از برچسب ارگانیک روی محصولاتشان استفاده کردند. امروزه در بسیاری از کشورها درج علامت ارگانیک یا تراریخته الزامی است که متاسفانه در ایران کامل اجرا نمی شود.
در خصوص استفاده و تولید محصولات تراریخته نباید شتاب زده تصمیم گرفت، هر چند باید جانب احتیاط را رعایت کرد اما مراقب اظهارنظرهای غیر کارشناسانه باشید و در نظر داشته باشید که محصولات ارگانیک و طبیعی تا مشخص شدن تکلیف تراریخته بهترین گزینه می باشند.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.