کود‌ها به سه دسته کلی (آلی، بیولوژیک و شیمیایی) تقسیم‌بندی می‌شوند که در بین آن‌ها کود آلی یا همان کود ارگانیک به‌دلیل دارابودن منشا طبیعی (فاقد مواد افزودنی مصنوعی) برای خاک ضرری ندارند. این کود‌های ارگانیک علاوه بر مقرون‌به‌صرفه‌بودن پایه‌ای کربنی دارند و خودشان بازمانده مواد زنده‌ای هستند که در گذشته وجود داشته‌اند.

کود چیست؟

به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کود را به‌طور ساده می‌توان به یک مولتی ویتامین یا غذای مکمل و ضروری برای گیاهان تعریف کرد که در صنعت کشاورزی موجب عمل‌آوری بیشتر محصول می‌شود. کود‌ها علاوه بر اینکه بعضی مواد مورد نیاز رشد گیاهان را تامین می‌کنند، باعث می‌شوند خاک زیر کشت هم دچار افت کیفیت نشود و تداوم کشت در آن امکان‌پذیر شود.

کود آلی یا کود ارگانیک

کود آلی، که به آن کود ارگانیک نیز گفته می‌شود، نوعی کود است که از مواد طبیعی مانند بقایای گیاهی و حیوانی، کمپوست و کود دامی تهیه می‌شود. این نوع کودها در مقایسه با کودهای شیمیایی، مزایای متعددی برای خاک، گیاهان و محیط زیست دارند.

کود‌های آلی برای رشد سبزی‌ها، افزایش گل‌دهی، سرسبزی چمن‌ها و همچنین تقویت دانه‌های تازه کاشته‌شده مفید هستند. به دلیل اهمیتی که این نوع از کود‌ها دارند، برخی از فعالان صنایع دانش‌بنیان چند سالی است که به تولید چنین کود‌هایی با مزیت‌های ویژه روی آورده‌اند.

کود آلی نانوئی

سعید کلانتری، فارغ التحصیل رشته کشاورزی یکی از همین افراد جوان است که توانسته کود ارگانیک با ساختار نانوئی (Nano structure) تولید کند. این محصول برای باغات و مناطق خشک یا مکان‌هایی که زمین سهم کمی از بارش‌های آسمانی دارد، مناسب است.

کلانتری در این خصوص بیان کرد: کود آلی که تولید کرده‌ایم بازدهی بالایی دارد و به‌طور کامل بومی است. به‌طوری که این محصول توانست از پس دو آزمایش وزارت جهاد کشاورزی سربلند بیرون بیاید.

مدیر شرکت دانش‌بنیان در خصوص ویژگی‌های این کود آلی تصریح کرد: این محصول یک بافت اسفنجی دارد که بین آن حفراتی به اندازه ۲۰۰ نانومتر ایجاد شده و قادر است مولکول‌های آب را در خود ذخیره کند.

وی با اشاره به اینکه به این کود آلی ماده پلی سیلیکات اضافه کردیم که از منطقه آذربایجان شرقی قابل‌استحصال است و به این ترتیب کود‌هایی با حفره ۳۰۰ نانومتری ایجاد کرده‌ایم، تاکید کرد: در تولید این کود‌ها می‌توانیم با کالیبر مدنظر، حفره‌های داخل کود را در حد چند نانومتر تغییر دهیم. این کار را هم نسبت به نیاز‌های محیطی و آزمایش‌هایی که بر روی خاک انجام شده است، انجام می‌دهیم.

کلانتری در بخش دیگری از صحبت خود با اشاره به اینکه کود‌های تولیدی این مجموعه بازدهی بالایی دارند و قیمت آن‌ها بسیار مقرون‌به‌صرفه است، اعلام کرد: ادعا نداریم که محصول نانومتریک تولید کرده‌ایم، بلکه این تنها یک محصول کود آلی است که مزیت‌هایی همچون ذخیره مواد مورد نیاز خاک تا ۵ سال و آزادسازی تدریجی مواد را دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: از سال ۹۲ در این بخش شروع به فعالیت کردیم و برای تحقیق و توسعه این محصول سه سال زحمت کشیده‌ایم، به‌غیر از یک مقطع که به دنبال R&D پروژه بودیم تاکنون از وام‌های دولتی (صندوق نوآوری و شکوفایی) استفاده نکرده‌ایم.

مزایای کودهای آلی نانو

کود نانو با استفاده از فناوری نانو، مواد مغذی را به‌صورت ذرات ریز در اختیار گیاهان قرار می‌دهد. این ذرات به دلیل کوچکی بسیار، به‌راحتی توسط ریشه گیاهان جذب شده و به‌طور موثرتری مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از مزایای این کودها به شرح زیر است:

  • افزایش جذب مواد مغذی: ذرات ریز کودهای نانو، به راحتی از طریق غشای سلولی گیاهان عبور کرده و جذب می‌شوند. این امر منجر به افزایش کارایی جذب مواد مغذی و کاهش هدررفت کود می‌شود.
  • کاهش نیاز به کود: به‌دلیل افزایش جذب مواد مغذی، نیاز به استفاده از کود ارگانیک نانو به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. این امر نه‌تنها به‌نفع اقتصاد کشاورزان است، بلکه به حفظ محیط زیست نیز کمک می‌کند.
  • افزایش سلامت و عملکرد گیاه: جذب بهتر مواد مغذی، منجر به افزایش سلامت، رشد و عملکرد گیاهان می‌شود. این امر می‌تواند به افزایش بازده محصولات کشاورزی و ارتقای کیفیت آنها منجر شود.
  • کاهش تنش‌های محیطی: کودهای نانو می‌توانند به گیاهان در برابر تنش‌های محیطی مانند خشکی، شوری و بیماری‌ها کمک کنند.
  • حفاظت از محیط زیست: کودهای نانو به دلیل کاهش نیاز به استفاده از کودهای شیمیایی و هدررفت کمتر مواد مغذی، به حفظ محیط زیست کمک می‌کنند.

شما می‌توانید جهت تهیه محصولات ارگانیک از طریق این لینک اقدام نمائید.