مغز شما مسلما مهم ترین عضو بدن شما است. مطمئناً چندین عضو حیاتی دیگر وجود دارند که نمیتوانید بدون آن زندگی کنید، اما مغز همه آنها را کنترل میکند. (مانند قلب و ریه). همچنین مغز عضوی است که تمام افکار، احساسات و خاطراتتان در آن ذخیره شده است.
بدیهی است که سلامت این عضو چقدر مهم است. تغذیه مناسب میتواند به معنای تفاوت بین یک سر سالم و یک سر با انواع مشکلات باشد. خوردن غذای سالم به عنوان یک عادت روزمره، سرعت پیر شدن و زوال عقل را کاهش می دهد. یک مغز افسرده، توانایی ضعیفی برای تصمیم گیری درست دارد.
اگر می دانید عادت بدی دارید، وقت آن است که رژیم خود را تغییر دهید. باید بدانید مغزتان در مقابل تغییر رژیم مقاومت نشان خواهد داد حتی اگر بداند این انتخاب درست است. تغییر تدریجی خوراکتان شاید ساده ترین راه برای اصلاح رژیم غذایی باشد. سعی کنید 7 مورد زیر را از رژیم روزانه خود حذف کنید.
1. چربیهای ترانس
خبر خوب این است که همه چربیها برای شما بد نیستند. با این حال، یک نوع خاص از چربی به نام چربی ترانس تاثیر مخربی بر مغز دارد. چربی های ترانس به طور طبیعی در محصولات حیوانی از جمله گوشت و لبنیات یافت میشوند، اما به اندازه چربیهای ترانس تولید شده صنعتی، مشکلساز نیستند.
مواد خوراکی مانند چیپس و کراکر و کنسروها مغز را در معرض خطر آلزایمر و زوال قرار میدهند. مطالعات نشانداده است که مصرف زیاد چربیهای ترانس سبب کاهش حافظه و قدرت شناختی میشود.
2. نوشیدنیهای شیرین
نوشیدنیهای شیرینی مانند نوشابههای گازدار، نوشیدنیهای انرژیزا و حتی آب میوه به هیچ وجه ارزش غذایی ندارند. مصرف منظم این نوع نوشیدنیها میتواند منجر به بیماری از جمله دیابت نوع 2، فشار خون بالا، کلسترول بالا و بیماری آلزایمر شود. مصرف فراوان فروکتوز که بهعنوان یک شیرین کننده مصنوعی در بسیاری از نوشیدنی ها یافت میشود، کاهش توانایی یادگیری، حافظه و عملکرد کلی مغز را در پی دارد.
3. کربوهیدراتهای تصفیهشده
کربوهیدراتهای تصفیهشده(مانند آرد سفید) محصولاتی هستند که با دانه های فرآوری شده تولید می شوند. طعم آنها لزوماً شیرین نیست، اما قند آنها به سرعت وارد خون میشود. این به این دلیل است که در فرآیند پالایش تمام فیبر و مواد مغذی از آن گرفته شده است. مصرف این مواد همان مشکلاتی را ایجاد می کند که خوردن قند و شکر ایجاد میکند، از جمله اختلال حافظه، بالارفتن خطر زوال عقل و ……
مطالعات نشان میدهد که کودکانی که در رژیمهای غذایی خود مقدار بالایی کربوهیدرات تصفیهشده مصرف میکنند، در آزمونهای هوش غیر کلامی امتیاز کمتری میگیرند و افراد مسن که بیش از ۵۸ % کالری روزانه خود را از کربوهیدرات تصفیهشده میگیرند، دو برابر خطر اختلال ذهنی و جنون در آنها نسبت به کسانی که غلات، میوه ها و سبزیجات را می خورند بیشتر است.
4. غذاهای فرآوری شده
در تهیه غذاهای فرآوری شده، مواد مغذی را از کل مواد غذایی حذف می کنند و آن را با شکر، چربی و نمک و چاشنی جایگزین میکنند. این سبک غذای به اصطلاح غربی به دلیل راحتی و سریع آماده شدن بجای وعدههای خانگی زمانبر جایگزین شده است. باید توجه داشت، مصرف اینگونه مواد باعث انباشتهشدن چربی در اطراف ارگانهای حیاتی بدن میشود. این به نوبه خود، باعث آسیب به بافت مغز شده و کاهش حجم مغز را بدنبال خواهد داشت.
5. الکل
احتمالا جای تعجب نیست که الکل می تواند به مغز آسیب برساند. مصرف الکل در طول زمان می توانید آسیب دائمی ایجاد کند، فعالیت مغز را مختل کرده و انتقال دهندههای عصبی را که مغز شما برای برقراری ارتباط استفاده میکند، مختل کند. الکلیها اغلب کمبود ویتامین B1 را تجربه میکنند که میتواند منجر به سندرم کورساکف شود. این سندرم مسئول آسیب شدید مغز است که باعث از دست رفتن حافظه، سردرگمی، بی ثباتی و از دست دادن بینایی می شود.
6. ماهی
ماهی به طور کلی یک رژیم غذایی سالم است. چربی اشباع کمی دارد اما سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین B12، روی، آهن و منیزیم است. با این حال، مقدار جیوه در بعضی ماهیها بالا است. دلیل آن هم آلایندههای سمی صنعتی است. جیوه برای مدت طولانی در بافت حیوانی (از جمله انسان) ذخیره می شود. ماهیهایی که طول عمر بیشتری دارند، بیشترین میزان جیوه را در گوشت خود دارند. بهتر است فقط از ماهیان کنترل شده بهداشتی استفاده کنید تا در انتقال دهندههای عصبی مغز شما اختلال ایجاد نشود.
7. شیرین ساز مصنوعی
متاسفانه، از طریق جایگزینی شیرین کننده مصنوعی به ویژه آسپارتام با شکر سفید نمیتوان از عوارض شکر جلوگیری کرد. در حالی که تولید کنندگان این جایگزین شکر معتقدند عوارض شکر را ندارد اما مطالعات متعددی آسپارتام را به مشکلات رفتاری و شناختی مرتبط کرده است. بهعنوان یک عامل استرسزا می تواند اثرات زیانباری بر توانایی یادگیری و تنظیم احساسات داشته باشد. در یک مطالعه معلوم شد، مصرف مداوم 8 روز آسپارتام، باعث می شود که شرکت کنندگان در آزمون های ذهنی به امتیازات کمتری دست پیدا کنند و زود رنج شوند و تحریک پذیری بیشتری داشته باشند.
این موارد گوشهای از حقایق اهمیت تغذیه بر بدن انسان بود. با رعایت رژیم مناسب و فعالیت بدنی به جنگ بیماریها برویم.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.